fbpx

Homeopatija

Homeopatija

Homeopatija ali homeopatska medicina je alternativna metoda zdravljenja, ki jo je uveljavil Samuel Hahnemann v 18. stoletju v Nemčiji in temelji na načelu, da je telo sposobno zdraviti samo sebe. Namen homeopatije je zdravljenje človeka kot celote, ne le njegovih simptomov. Zato se homeopat osredotoča tako na fizično, duševno kot čustveno področje posameznika, saj na tak način poišče homeopatsko zdravilo, ki bo najbolj ustrezalo vsakemu posamezniku. S homeopatijo zdravimo širok spekter zdravstvenih težav, od fizičnih (npr. astma) do psihičnih (npr. depresija).

Kako homeopat izbere pravo zdravilo?

Vsak homeopat z vsakim posameznim pacientom opravi temeljit in poglobljen pogovor. Zanima ga vse, od ranega otroštva (bolezni v otroštvu, travme, razhodi, katera cepiva je prejel itd.) do trenutnega stanja. Čim bolj podrobno mora izvedeti vse podrobnosti, da lahko kar se da natančno izbere zdravilo.

Homeopatija temelji na predpostavki »podobno naj se zdravi s podobnim«. Zato homeopat po pogovoru s pacientom izbere tisto zdravilo, ki povzroča podobne simptome kot bolezen. Homeopatska zdravila veljajo za varna.

Kako so homeopatska zdravila pripravljena?

Dobimo jih v obliki kroglic ali kapljic. So izjemno razredčena zdravila, saj se izdelujejo z zaporednim redčenjem, mešanjem in potenciranjem, običajno tako dolgo, da končni izdelek vsebuje le še redčilo (voda, sladkor ali akohol).

S potenciranjem zdravilne učinkovine, ki so same po sebi strupene, postanejo neškodljive, tiste, ki pa same po sebi nimajo zdravilnih učinkov, postanejo zdravilna sredstva. Hkrati s potenciranjem dosežemo, da želeno energijsko zdravilno moč aktiviramo, dinamiziramo in okrepimo.

Katere bolezni zdravimo s homeopatijo?

Homeopati zdravijo praktično vse bolezni, od telesnih do duševnih. Pri kroničnih boleznih pa se moramo zavedati, da jih ne zdravijo, temveč le lajšajo. Seznam bolezni, ki jih zdravimo s homeopatijo, je dolg, npr. glavoboli, alergije, prehladi, krči pri novorojenčkih, težave s hrbtenico, išias, astma, hemoroidi, težave s kožo, bradavice itd.

Možno je tudi hkratno zdravljenje s klasičnimi in homeopatskimi zdravili. Le v času, ko posameznik jemlje antibiotike, analgetike, antidepresive ali kortikosteroide, homeopatsko zdravljenje ni potrebno, lahko pa pacient s tem nadaljuje, ko jih preneha jemati.

Homeopatija je precej razvita in popularna v Nemčiji in tudi drugih državah v Evropi, manj pa recimo v ZDA. V nekaterih državah je priznana kot uradna metoda zdravljenja, v drugih pa še ne.

Svetovni dan homeopatije praznujemo vsako leto 10. aprila.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja