fbpx

Svetovni dan zdravja

7. april – Svetovni dan zdravja

Svetovni dan zdravja poteka vsako leto 7. aprila pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, ki ocenjuje, da je za približno 13 milijonov smrti letno krivo onesnaženo okolje, pri čemer velja, da bi se vzrokom za to dalo izogniti z drugačnim ravnanjem in odnosom do našega planeta. Zato bo letos dan potekal pod sloganom »Naš planet, naše zdravje«.

Si sploh še znamo predstavljati svet brez velikih oblakov dima, neskončnih kolon avtomobilov in tovornjakov na cestah? Svet, v katerem vsi dihamo čist zrak in pijemo čisto vodo? Svet, v katerem ni lačnih? Pandemija je razlike med nami še bolj poglobila. In če želimo svojim nadaljnjim generacijam zagotoviti prihodnost, bomo v prvi vrsti morali spremeniti odnos do okolja, v katerem živimo.

Klimatske spremembe so tiste, ki nam in našemu zdravju najbolj grozijo v prihodnosti, na žalost pa ugotavljamo, da smo v boju proti njim naredili korak nazaj. Kar 90% svetovne populacije namreč diha onesnažen zrak, vse hitreje se širijo bolezni, ki jih prenašajo komarji, vse pogostejši so ekstremni vremenski pojavi, zemlja je vedno manj rodovitna, mnogi predeli sveta se borijo s pomanjkanjem vode. Ne pozabimo tudi na proizvodnjo procesirane hrane in pijače, ki povzroča debelost, rakava obolenja in srčno-žilne bolezni, hkrati pa ustvari tretjino emisij toplogrednih plinov. V hrano je našla pot tudi plastika, ki ne pesti samo nas, ampak tudi vse morske in ostale živali.

Svetovna zdravstvena organizacija rešitev vidi predvsem v ustvarjanju trajnostnih družb, ki bodo zavezane k ekološkim standardom ter ekonomski in socialni enakosti med ljudmi.

Kaj lahko naredimo sami v boju proti klimatskim spremembam?

Čeprav se nam (pre)pogosto zdi, da sami v boju proti onesnaženosti ne moremo nič oz. je naše ravnanje kapljica v morju, se moramo zavedati, da vsak kamenček v mozaiku šteje. Zato:

NAŠ PLANET = NAŠE ZDRAVJE

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja